Kerstkaarten actie 2017

Kerst is een periode waarin we onze familie en vrienden graag opzoeken. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Om deze reden willen wij die mensen een hart onder de riem steken door hen te laten weten dat er ook aan hun gedacht wordt. 

 

In september 2017 kwam Josche op het idee om een Kerstkaarten actie op te zetten in Roosendaal. Zij heeft dit toen kenbaar gemaakt aan Nikki die dit idee helemaal zag zitten. We hoopten ongeveer 200 kaartjes op te kunnen halen, zodat we deze aan eenzame bewoners van Roosendaal uit konden delen. Via ons netwerk en instanties zouden deze kaartjes verspreid worden. 

De actie is echter een heel stuk groter geworden dan wij voor ogen hadden. En daaruit konden wij dus ook wel concluderen dat eenzaamheid een groot probleem is, groter dan wij ooit hadden gedacht. We weten inmiddels ook dat dit een probleem is dat lastig op te lossen is. Wij hebben opmerkingen gekregen waarin gezegd werd dat een kaartje het probleem niet oplost. En hier zijn wij ons bewust van.

Wij weten dat dit de oplossing niet is. Maar wij weten wel dat een klein gebaar een groots gevoel kan geven, al is het maar voor even. 

 

Via Facebook en de krant hebben wij mensen gevraagd kaartjes te doneren. En hier werd flink gehoor aan gegeven! Basisschool de Kroevendonk, Kinderdagverblijf Domino, Boost Jongerenwerk en het SDW hebben zelf kaartjes geknutseld, super lief! WijZijn Traverse en de thuiszorg hebben ons geholpen met het verspreiden van de kaartjes. In verschillende tehuizen en het Bravis Ziekenhuis hebben wij kaartjes afgegeven zodat ze intern uitgedeeld konden worden. 

 

Wij hebben op zaterdag 16 december bij de Albert Heijn in de Roselaar mogen staan om de kaartjes te beschrijven. Een lege kaart ontvangen is namelijk niet zo leuk. Gewapend met pennen, stiften en een map vol inspiratieteksten hebben wij daar de hele dag gestaan. Er zijn daar iets meer dan 300 kaartjes voorzien van een mooie tekst. Later die week heeft AlleeWonen ons uitgenodigd bij hun Kerstborrel, waar wij ook met een tafel mochten staan. Ook hier zijn flink wat kaartjes beschreven, en wij zijn erg dankbaar dat wij hier aanwezig mochten zijn.

 

En ook in Rotterdam is deze actie uitgevoerd. Weliswaar iets kleinschaliger, maar het effect is er niet minder om. Josche heeft met haar studiegenoot Daphne Kanselaar van Hogeschool Rotterdam ook een berg werk verzet. 

 

Het is zo mooi om te zien wat je met elkaar voor elkaar krijgt. We hebben via enkele professionals leuke reacties ontvangen, en gaan deze actie daarom ook zeker herhalen. Wij willen wel kenbaar maken dat de privacy van de ontvangers gewaarborgd is gebleven. Wij hebben geen namen doorgekregen, en alles is door professionals uitgedeeld. 


roosendaal

We hebben in Roosendaal:

Meer dan 1500 kaarten opgehaald en 1221 bewoners die een kaartje hebben gehad.

 

De  overige kaarten zijn verdeeld over het Bravis Ziekenhuis: deze verdeelden het onder de patiënten die met Kerst in het ziekenhuis moesten blijven. Een ander deel is meegegaan naar de actie in Rotterdam. En wat we overhouden zal bewaard worden voor volgend jaar.


rotterdam

In Rotterdam hebben we meer dan 700 kaarten ingezameld. 100 ervan gingen naar Aafje. De rest verdeelden we over verschillende organisaties.

 

Zo hebben studiegenoten er een aantal mee genomen voor onder andere hun werkplek of het appartementencomplex van hun oma.

 

 

Ook heeft het Erasmus Ziekenhuis er een deel gedoneerd gekregen, en een rest deel is naar de Pauluskerk gegaan.


Artikelen

"Kerstkaartenactie voor eenzame ouderen in Roosendaal"

Roosendaalse Bode

"Samen tegen een eenzame Kerst"

 

Roosendaalse Gazet

"Al dik 900 Kerstkaarten voor eenzame Roosendalers"
BN de Stem

 "Josche zoekt Kerstkaarten voor eenzame ouderen"

Profielen - Hogeschool Rotterdam

"Meer dan 1000 warme kerstboodschappen voor eenzame Roosendalers"

BN de Stemfotogallerij